Articole Blog

Cum să adormi rapid: 3 de sfaturi pentru a învinge insomnia

Insomnia este cea mai comună tulburare de somn, cu până la 30% dintre adulți raportând probleme de somn pe termen scurt. Dar dacă ai stat treaz noaptea întrebându-te cum să adormi rapid, s-ar putea să te afecteze chiar mai mult decât îți dai seama.

A nu reusi sa adormi nu este singurul lucru frustrant. Anxietatea cauzată de imposibilitatea de a adormi poate face chiar mai dificilă adormirea și poate duce la o perioadă mai lungă de așteptare până adormi. Deci, cum poți opri acest efect de domino și să reușești să te odihnești?

Încearcă metoda detensionării musculare

Metoda detensionării musculare este o tehnică care se concentrează pe relaxarea musculară, respirație și vizualizare mentală. Iată cum poți adormi rapid folosind metoda detensionării musculare:

Așază-te în pat. Începând de la față, tensionează-ți mușchii și apoi relaxează-i pe măsură ce faci respirații adânci și liniștitoare. Repetă acest proces pe tot corpul până când te simți în pace. Gândește-te la ceva relaxant. Imaginează-ți o scenă relaxantă, precum că te odihnești liniștit într-o canoe pe un lac calm sau că te legeni ușor într-o cameră complet întunecată. Dacă asta nu funcționează, repetă în gând “nu gândi” timp de 10 secunde și încearcă din nou. Metoda detensionării musculare devine mai eficientă pe măsură ce o practici mai mult, deci nu renunța dacă ai dificultăți în a-ți elibera mintea imediat. În timp, această tehnică ar trebui să te ajute să adormi într-un timp din ce în ce mai scurt.

Folosește metoda 4-7-8

Cu metoda 4-7-8, te concentrezi pe numărare pentru a-ți distrage atenția de la sentimentele de anxietate.

Iată cum să adormi mai repede cu metoda 4-7-8:

În timp ce stai culcat în pat, relaxează-ți limba și las-o să se odihnească pe cerul gurii. Expiră încet pe gură, golind complet plămânii. Inhalează prin nas timp de patru secunde. Ține respirația timp de șapte secunde. Expiră timp de opt secunde. Repetă acest proces de cel puțin patru ori. Metoda 4-7-8 se bazează pe Pranayama, o tehnică tradițională de yoga. Cercetările susțin că Pranayama poate reduce anxietatea și te poate aduce într-o stare de liniște, ajutându-te astfel să adormi mai repede.

Încearcă să rămâi treaz

O strategie neașteptată pentru a încerca să adormi rapid este, de fapt, să încerci să rămâi treaz. O noapte nedormită neplanificată nu este ideală, dar stând treaz și îngrijorându-te despre somn nu te va face mai somnoros. Sună contraintuitiv, dar încercarea de a rămâne treaz poate reduce anxietatea legată de încercarea de a adormi.

Încearcă să nu verifici telefonul sau să aprinzi luminile puternice când încerci asta. În schimb:

Bea apă. Citește o carte folosind o lumină ambientală. Provocă-te să ții ochii deschiși (în camera ta întunecată). Deoarece adormirea este un proces involuntar, distrăgându-ți atenția de la sarcina de moment, poți oferi creierului o pauză de care are nevoie pentru a înceta să numere oi.

Sper că aceste sfaturi îți vor fi de folos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *